Izna-Rand-Onda, 2000 jaar historie
Het kenmerkende aan Ronda is het diepe ravijn met de eeuwenoude brug
Midden in de Serrania de Ronda, op zo’n 100 km van de stad Málaga, ligt het beroemde Ronda, een stadje met zo’n 35.000 inwoners. Het kenmerkende aan Ronda, én ongetwijfeld de meest gefotografeerde plek, is het diepe ravijn met de eeuwenoude brug, de Puente Nuevo. Deze brug verbindt het oude centrum van Ronda met nieuwe El Mercadillo.
Vanaf één van de beroemdste Paradorhotels van Spanje, pal naast de brug, is het uitzicht op de Tajo-kloof adembenemend.
De Camino de los Molinos (Weg van de molens) leidt u door de kloof en biedt naast een natuurlijke, avontuurlijke wandeltocht tevens het mooiste uitzicht op de Puente Nuevo.
Acinipo
Toen Ronda in de 1ste eeuw na Christus door Julius Caesar tot stad werd uitgeroepen heette het Acinipo. Toen de Moorse troepen onder leiding van Tarik-ibn-Zeyad Andalusië veroverden, was de eerste route die ze volgden de oude Romeinse route. Deze verbond Gibraltar met de oude Romeinse nederzetting Acinipo. De Moren gaven de stad de naam Izna-Rand-Onda.
De arena
Het moderne stierenvechten kent z’n oorsprong in Ronda. De Real Maestranza-stierenarena, met een capaciteit van 5.000 bezoekers, werd in 1785 door Jose Martin Aldehuela gebouwd. Deze architect heeft ook de Puente Nuevo-brug ontworpen.
Francisco Romero, geboren in Ronda, wordt gezien als de vader van het stierenvechten in haar moderne vorm met de introductie van de cape en het rode doek (ook wel muleta genoemd). Zijn kleinzoon, Pedro Romero (1754-1839), werd later een van Spanje’s beste stierenvechters ooit en stichtte de Escuela Taurina de Ronda (school voor stierenvechters). Deze school staat bekend om haar klassieke aanpak en haar strikte naleving van de regels. U kan er het museum bezoeken en daarnaast kunt u audiotours volgen in de stierenvechtarena.