Córdoba
De stad ligt op 122 meter boven zeeniveau, aan de rivier Guadalquivir en aan de voet van het gebergte Sierra Morena. In 2005 had de stad 321.165 inwoners, waarmee het de derde stad van Andalusië is. Het is de warmste stad van Europa, de temperatuur stijgt elk jaar weer maandenlang onafgebroken boven de 35 graden.
Vandaag de dag is Córdoba niet een van de grootste steden van Spanje, maar Córdoba was ooit een van de belangrijkste steden ter wereld. In de 10e eeuw was het de op één na grootste stad ter wereld, met een voor toen ongekend hoog inwonertal van 500.000. Córdoba was de hoofdstad van het middeleeuwse emiraat Córdoba, later het kalifaat Córdoba. Uit die glorietijd zijn talrijke monumenten overgebleven, waarvan de Mezquita het beroemdste voorbeeld is. Sinds 1984 staat het historisch centrum van de stad als een geheel dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De stad is de geboorteplaats van historische filosofen als Seneca, Averroes en Maimonides. In culinaire kringen staat Córdoba bekend om het gerecht ‘Rabo de Toro’, oftewel de bekende stoofpot van stierenstaart en verschillende andere ingrediënten.
Door de omvangrijke Spaanse kolonisatie zijn er op het Amerikaanse continent meer dan 1000 plaatsen vernoemd naar Córdoba, waarvan de belangrijkste Córdoba in Argentinië is.
Architectuur en Bezienswaardigheden
- De Mezquita: Emir Abd Ar-Rahman I begon in 785 met de bouw van een indrukwekkende moskee (Spaans: mezquita), met zijn 23.000 m² de op twee na grootste ter wereld. Het islamitische gebedshuis kwam te staan op het terrein van de christelijke kerk San Vincente, waarvan de fundamenten bij opgravingen binnen in de moskee in de jaren 30 van de 20ste eeuw konden worden blootgelegd. Het bouwwerk vertoont sporen van Moorse, Romeinse, Byzantijnse, Syrische, Perzische en Gotische elementen; het was het voorbeeld voor de Spaanse moslimarchitectuur van de volgende eeuwen. Ongeveer 860 evenwijdig geplaatste marmeren zuilen ondersteunen de dubbele bogen, wat een uniek spel met licht en schaduw oplevert. Met de herovering van Córdoba door de christenen, in 1236, wordt de moskee tot katholieke kathedraal gewijd. In het midden wordt vanaf 1523 gedurende 234 jaar gebouwd aan een geweldig gotisch kerkschip, waarin ook renaissance- en barokinvloeden zijn terug te vinden. De vroegere minaret doet nu dienst als klokkentoren.
- De Judería (de vroegere Joodse wijk) en de oude synagoge, een van de drie overgebleven Spaanse synagogen
- De Romeinse brug over de Guadalquivir
- Het ‘Alcazar de los Reyes Católicos’ (de Burcht van de Katholieke Koningen), een 15e-eeuws slot met prachtige tuinen
- De ruïnes van Medina Azahara: Gebouwd als een paleisstad voor Abd Al-Rahman III in 936. Een derde van de staatsinkomsten werd in dit paleis gestoken. Het ligt op de van nature terrasvormige helling van een uitloper van de Sierra Morena. De bouw heeft volgens sommige bronnen meer dan 40 jaar geduurd. De ondergang van de paleisstad vond plaats in 1010, toen opstandige Berbertroepen dit voormalige symbool van het kalifaat van Córdoba met de grond gelijk maakten.
Monumenten en bezienswaardigheden
- De Romeinse brug
- Torre de Calahorra
- Torre de Malmuerta
- Botanische Tuin van Córdoba
- Synagoge van Córdoba
- Cristo de los Faroles
- Calleja de las Flores
- Palacio de Viana
- Palacio de Orive
- Palacio de la Merced
- Plaza de la Corredera
- Plaza de las Tendillas
- Plaza de Toros “Los Califas”
- Posada del Potro
- Puerta de Almodovar
- Triunfos de San Rafael
- Romeinse Mausoleum
- Romeinse Muur
- Mezquita
Musea
- Museo de Bellas Artes
- Museo Diocesano
- Museo Etnológico y Arqueológico de Córdoba
- Museo Julio Romero de Torres
- Museo Regina
- Museo Taurino
- Sala Museística de Cajasur
Geschiedenis
De eerste permanente bewoners van het gebied rondom Córdoba waren de Tartessos. Dit volk gebruikte de plek om koper en zilver uit de omliggende mijnen te delven. In de loop van de jaren begonnen zij ook met het bebouwen van het land, wat later de basis van de economie zou vormen. Tijdens de opkomst van de Carthagen verscheen de eerste bekende naam van de stad: “Karduba”. De naam was een samentrekking van Kart-Juba (Stad van Juba), vernoemd naar een Numidische generaal genaamd Juba die zijn leven verloor in de omgeving van de stad, rond 250 v.Chr.
Klimaat
Córdoba heeft officieel een mediterraan klimaat, maar ondervindt veel invloed van een landklimaat en een oceaanklimaat. Het is de heetste stad van Spanje, op Úbeda na. De winters zijn mild, het vriest er zelden, en de zomers zijn extreem heet, elk jaar weer stijgt de temperatuur regelmatig boven de 40 graden Celsius. De gemiddelde jaartemperatuur is de hoogste van continentaal Europa. De verschillen tussen de maximumtemperatuur en minimumtemperatuur zijn erg hoog, dat is het tegenovergestelde van een Mediterraans klimaat. Ook al is het in de zomer ’s middags 38 graden, het kan soms ‘s nachts afkoelen tot slechts 18 graden Celsius. Gemiddeld valt er zo’n 500 mm neerslag, maar dat verschilt zeer sterk per jaar, met name de laatste 4 jaar zijn erg droog geweest. Op 23 juli 1995 werd een recordtemperatuur gemeten van 46,6 graden Celsius.
- Bekijk de locatie
- Bekijk de locatie op Google Maps
- Aanvullende info
- Bekijk accommodatie in Cordoba