Belangrijk onderdeel van de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, het liefst buiten op een houtskool verhitte paella-pan (paellera).
Zo maken wij paella:
- Maak een bouillon van paellakruiden (wij gebruiken “sazonador para paella con azafrán” van Hacendado), water, kippedijen, (hele bol) knoflook en één grote ui.
- Snipper een ui en snij een rode en gele paprika fijn.
- Verhit een scheutje olie in de paella-pan (of grote koekenpan) en fruit de uitjes op een matig vuur.
- Voeg de paprikastukjes toe en roer het geheel door.
- Voeg hierna de rijst toe. Paellarijst is tegenwoordig in de meeste supermarkten te verkrijgen (en zeker in Andalusië).
- Hierna haal je de knoflook, ui en kippedijen uit de bouillon en voeg je het bouillonvocht toe bij de rijst in de pan.
- Voeg daarna de zeevruchten toe, lekker vers gehaald bij een supermarkt in Spanje, of kant-en-klaar uit de diepvries. De meest gebruikte vissoorten voor de paella zijn kokkels, mosselen, garnalen, inktvis en een aantal grote gamba’s (minimaal 1 per persoon).
- Na de zeevruchten voeg je extra groenten toe. Je kan daarbij gebruik maken van doperwten, sperzieboontjes of grote tuinbonen, naar je eigen smaak. Laat het geheel nu ongeveer 30 minuutjes pruttelen.
- Garneer met schijfjes citroen of limoen en….
- Buen apetito!
Ontstaansgeschiedenis paella
De binnenlanden van de regio Valencia is de bakermat van de paella en andere rijstgerechten (arroces). Daar wordt sinds de introductie door de Moren in de 8e eeuw de typische paella-rijst verbouwd (korte dikke korrel met groot absorberend vermogen). Zo ontstond de Paella Valenciana, met als ingrediënten de lokaal aanwezige producten: in het binnenland konijn, kip, garrofón, eventueel slakken en in een later stadium aan de kust vis en schaaldieren (Paella de Marisco, Paella Marinera of in iets gewijzigde vorm Arroz a la banda). Gemengde paella’s met vlees en vis zijn Paella Mixta’s. Bij vegetarische paella’s wordt het vlees of de vis meestal vervangen door artisjokken. Van een oorspronkelijk eenvoudig boerengerecht is de paella veranderd in een feestmaaltijd.
Essentieel bij alle paella’s is de rijst, de bouillon en de basis van tomate frito saus. Bij een goed gemaakte paella valenciana is de rijst nét niet plakkerig, maar ook niet te droog, en heeft hij alle vocht geabsorbeerd. Een paella de marisco is doorgaans vochtiger dan een paella valenciana, maar heeft ook minder soccarat; een knapperige en zeer smaakvolle korst die met een lepel van de bodem van de pan wordt geschraapt, favoriet bij alle paella-eters, ook bekend onder de naam quemada. De paella wordt geserveerd met citroen.
Herkomst van de naam paella
Het gerecht paella dankt zijn naam aan de pan waarin het bereid wordt. Het woord paella vindt zijn oorsprong in de Latijnse benaming voor pan, namelijk patella. Taalkundigen zien vanuit dit woord het ontstaan van het Catalaanse/Valenciaanse woord paella (patella) voor pan. Door de jaren heen werd het woord paella in de rest van Spanje synoniem voor arroz valenciano (of arroz a la valenciana) zoals het gerecht voorheen bekendstond, en is het een afgeleide van ‘arroz en paella’/ ‘arroz a la paella’. In Valencia worden in tegenstelling tot de rest van Spanje de woorden “paella” en “paellera” beide gebruikt voor het aanduiden van deze pan.
(Bron: Wikipedia)
- Aanvullende info
- Link naar het authentieke paella-recept